Twoja przeglądarka jest przestarzała! Najnowszą wersje możesz pobrać tu
Chleb Mazowiecki
Chleb Mazowiecki
Chleb Mazowiecki

Prozdrowotny chleb na naszych własnych zakwasach: żytnim i pszennym, z małą zawartością soli. Wypiekany na hercie (płyta kamienna w piecu). Zawiera 45% mąki żytniej. Ma chrupiącą skórkę i jest miękki w środku, a do tego długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi zaparzanej mąki żytniej. Ma większą gramaturę, aby starczył na dłużej. Powstał w procesie wydłużonej fermentacji: 21 godzin z wypiekiem. Ciasto poddane temu procesowi jest bogate w bakterie kwasu mlekowego. To właśnie one ułatwiają trawienie, a także wspomagają walkę organizmu z bakteriami chorobotwórczymi. Wydłużona fermentacja okazuje się ponadto niezwykle korzystna dla osób, które mają obniżoną przyswajalność glutenu. Bakterie zawarte w kwasie mlekowym pozwalają bowiem neutralizować ten składnik, dzięki czemu nie dochodzi do reakcji immunologicznej. Nie zawiera drożdży. 

1300 g

Mąka żytnia typ 720*, mąka pszenna typ 750*, zakwas żytni* (mąka żytnia, woda), zakwas pszenny* (mąka pszenna ,woda), woda, sól.

*alergeny

SKŁADNIKI

Składniki w 100g
wartość energrtyczna (kcal) 238
tłuszcz 0,69
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,08
węglowodany 50,4
w tym cukry 0,73
błonnik 2,9
białko 5,3
sól 1,1

Inne produkty