Prozdrowotny chleb na naszych własnych zakwasach: żytnim i pszennym, z małą zawartością soli. Wypiekany na hercie (płyta kamienna w piecu). Zawiera 45% mąki żytniej. Ma chrupiącą skórkę i jest miękki w środku, a do tego długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi zaparzanej mąki żytniej. Ma większą gramaturę, aby starczył na dłużej. Powstał w procesie wydłużonej fermentacji: 21 godzin z wypiekiem. Ciasto poddane temu procesowi jest bogate w bakterie kwasu mlekowego. To właśnie one ułatwiają trawienie, a także wspomagają walkę organizmu z bakteriami chorobotwórczymi. Wydłużona fermentacja okazuje się ponadto niezwykle korzystna dla osób, które mają obniżoną przyswajalność glutenu. Bakterie zawarte w kwasie mlekowym pozwalają bowiem neutralizować ten składnik, dzięki czemu nie dochodzi do reakcji immunologicznej. Nie zawiera drożdży.
Mąka żytnia typ 720*, mąka pszenna typ 750*, zakwas żytni* (mąka żytnia, woda), zakwas pszenny* (mąka pszenna ,woda), woda, sól.
*alergeny
SKŁADNIKI
Składniki | w 100g |
wartość energrtyczna (kcal) | 238 |
tłuszcz | 0,69 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,08 |
węglowodany | 50,4 |
w tym cukry | 0,73 |
błonnik | 2,9 |
białko | 5,3 |
sól | 1,1 |