Twoja przeglądarka jest przestarzała! Najnowszą wersje możesz pobrać tu

Mąka pełnoziarnista – czym to się je?

Od wieków ziarno, bogate w składniki odżywcze, stanowiło podstawowy pokarm ludzi, zapewniający zdrowie i energię. Ze względu na zawartość składników odżywczych i aktywnych zboże to jeden z najcenniejszych produktów spożywczych dostępnych dla człowieka

Ziarna zbóż dostarczają wielu cennych składników, takich jak: błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cenne białka oraz substancje bioaktywne. Dla naszego zdrowia i sił witalnych kluczowe jest, żebyśmy spożywali całe ziarno. Ziarna zbóż składają się z nasiona otoczonego łuska. Łuska - zewnętrzna cześć ziarna, jest bogata w błonnik i minerały. Błonnik ma zbawienny wpływ na układ trawienny, ponieważ wspomaga jego działanie, zapobiega zaleganiu pokarmu w jelitach, a tym samym zatruwaniu organizmu zbędnymi produktami przemiany materii. Stanowi o tym, czy produkt jest dietetyczny. Zarodki zawierają olej roślinny wysokiej jakości, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczu. W końcu, bielmo zapewnia skrobie - źródło energii dla ciała.

Młyny walcowe, stosowane obecnie, oddzielają z ziarna łuskę i zarodek, a w mące mamy samo bielmo.

Naszą misje jest wypiekanie zdrowego pieczywa. Dlatego w naszej piekarni mamy młyn żarnowy. Mielimy w nim całe ziarno, z którego otrzymujemy mąkę pełnoziarnistą. Taka mąka wzbogaca nasze pieczywo w składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Mąka pełnoziarnista jest bardziej sycąca, lepiej i na dłużej zaspakaja głód. Wolniej się wchłania, nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi Jest bogata w cenne dla zdrowia składniki w tym w szczególności witaminy B1, B2, B6, E, minerały jak fosfor, żelazo, cynk, magnez oraz kwas foliowy, które m.in. wzmacniają układ nerwowy. Spożywanie produktów pełnoziarnistych (razowych) przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób m.in. otyłości, miażdżycy, chorób jelit. Jest bogata w błonnik, który pobudza trawienie, oczyszcza jelita i sprzyja utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Dlatego stosujemy ją w naszych wypiekach, by na Państwa stołach gościło pieczywo zdrowe, bogate we wszystkie składniki, którymi natura obdarzyła ziarna zbóż.